Bliv studieklar – find en bolig inden studiestart og undgå bolighajerne

Det kan være svært at finde vej gennem boligjunglen, hvis du er på boligjagt og gerne vil have et sted at bo, inden du skal starte på dit drømmestudie. Specielt som studerende kan det være svært, når økonomien sjældent er i topform, mens du er på SU.

Der er sagt mangt og meget om boligjagten i de større universitetsbyer. Det er for eksempel tit forbundet med frygt for at blive snydt af en af der hersens berygtede bolighajer, f.eks. kan du finde en billig boligadvokat til at hjælpe dig igennem junglen. Men der er flere overvejelser, du kan gøre dig, inden du smider hele børneopsparingen efter en ny bolig.

Her får du vores bedste råd til dig der, som studerende, skal til at finde bolig i en af landets store universitetsbyer.

Begynd boligjagten i så god tid som overhovedet muligt

Det er ikke et krav for at blive skrevet op til boliger, at man nødvendigvis skal flytte til byen – så overvej at skrive dig på alle ventelister til boliger allerede nu (i hvert fald de gratis lister).

Hvis du allerede nu ved at du om et eller flere år, har tænkt dig at starte på et studie i en af de store universitetsbyer, er det værd at påbegynde boligjagten med det samme. Snak med en billig boligadvokat, og få hjælp til ikke at blive snydt af en af de mange fuskere derude, som lever højt på studerendes mangel på boliger.

Derudover kan du allerede som 15årig blive skrevet op til de almennyttige boligselskaber. Det kan være en god idé, da man ved studiestart så allerede har opbygget en vis anciennitet, og dermed øger sine chancer for at få tilbudt en attraktiv bolig.

I tillæg hertil kan man mange steder skrive sig op til ventelister til kollegieværelser, allerede op til et år før studiestart.

Med disse to tips har du allerede et godt forspring i din jagt på ny bolig.

Kend til markedet – eller lær det at kende

Mange af de store byer, herunder København, Aalborg, Aarhus og Odense, har samlet deres ungdomsboliger og kollegier på et og samme sted. Her kan du skrive dig op på en samlet venteliste, hvor du får plads, så snart der bliver et ledigt sted, enten i en lejlighed eller et kollegie.

Så undersøg, hvor du kan finde den samlede liste over almennytige – og studieboliger, for din kommende studieby og skriv dig op så tidligt som muligt.

Privatejede boliger og kollegier er dog ikke inkluderet på disse sider, derfor skal du selv stå for at finde frem til dem.

Med privatejede boliger som du enten lejer eller køber, kan det dog være forbundet med visse risici, hvor det regelmæssigt sker, at studerende bliver snydt for penge. Derfor anbefaler vi, at du allierer dig med en billig boligadvokat, inden du skriver under på nogle papirer overhovedet.

Sænk dine krav og tag, hvad du kan få

Når du begynder på drømmestudiet, er det for de fleste desværre ikke en mulighed også at få drømmeboligen – i hvert fald ikke i første forsøg. Vores anbefaling er virkelig at du skal overveje at tage, hvad end du kan få. For kampen om de gode boliger er hård for der er mange om buddet og med så stor efterspørgsel bliver priserne i mange tilfælde også presset op.

Derfor skal du virkelig overveje, om det kunne betale sig at investere i et månedskort til offentlig transport, så du kan bosætte dig lidt udenfor centrum, eller om du kunne forbedre dine muligheder for at få et sted at bo, ved at slække lidt på dine krav.

Om ikke andet kan du overveje denne løsning til en begyndelse, og så forhåbentlig finde noget med bedre beliggenhed senere hen i din studietid.

Søg den rette hjælp – så får du en god start på dit studieliv, uden at blive snydt

Når du har fundet en bolig, som er helt perfekt til dig og inden for dit budget, er der ikke meget andet at gøre end at skynde sig at skrive under og betale indskud og hvad dertil hører!

Men vent lige et øjeblik!

En god huskeregel at skrive sig bag øret specielt, hvad angår boligmarkedet i de større universitetsbyer er: ”hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det det formentlig også”. Så inden du skriver under på nogen som helst papirer, burde du i allerhøjeste grad overveje at konsultere med en billig boligadvokat, som kan kigge kontrakten igennem, sørge for at økonomien er i orden og helt generelt at du kommer sikkert i mål med din boligjagt. Evt. kan du få et advokatforbehold skrevet ind i alle kontrakter, som du underskriver. Så kan du altid få advokathjælp efterfølgende, hvis noget ikke er som det skal være.

Hos Dmu-flyt.dk kan du også få rigtig god hjælp med flytningen, så du ikke skal køre over broen 3 gang, for at få alle dine med dig, men i stedet kan fokusere på at blive studieklar.


Udgivet

i

af

Tags: