Dette kan du gøre for at spare penge, når du er studerende

Guide: Sådan indretter du bedst din studiebolig

Som studerende har man sjældent særligt mange penge, og det betyder også, at man sjældent har flere kvadratmeter end allerhøjst nødvendigt at bo på. Især i de største byer er det svært at finde boliger til SU-venlige priser, som ikke mest af alt minder om skotøjsæsker. Har du svært ved at få plads til det hele i din studiebolig, skal du imidlertid blot læse med her – her guider vi dig nemlig igennem indretningen af den lille bolig, som skal være dit hjem, mens du studerer.

 

1) Smid ud

Inden vi overhovedet kommer til indretningsdelen, giver det naturligvis sig selv, at du er nødt til at få ryddet op i dine ting. Især hvis det er første gang, du skal flytte hjemmefra, har du sandsynligvis en masse ting og sager, som du ikke får plads til i den nye studiebolig. Så gælder det om at smide ud med hård hånd, for der går nok længere tid end som så, før du igen har plads til at beholde både alle dine gamle skolesager, dit lidt for store udvalg af sko og din gigantiske samling af CD’er, som du jo egentlig ikke bruger længere.

Når du skal flytte, er det ikke blot nødvendigt, at du får ryddet ud i dine sager, men det kan faktisk også virkelig være en befrielse at slippe af med nogle af alle de materielle ting, som du i bund og grund ikke har brug for. Dermed ikke sagt, at du skal sende rub og stub til genbrug, men overvej gerne nøje, om alle dine ejendele i virkeligheden er nødvendige for dig, eller om de blot kommer til at optage i forvejen kneben plads i din bolig.

 

2) Tænk i smart opbevaring

Selvom du har ryddet godt op i dine sager, har du med stor sandsynlighed alligevel stadig lidt mere, end der egentlig er plads til i din studiebolig, hvis det skulle være helt optimalt. Sådan har de fleste det – også folk, der ikke længere bor i studieboliger – og derfor er der heldigvis masser af smarte opbevaringsløsninger på markedet.

For eksempel er det en klassiker at udnytte pladsen under ens seng til at opbevare ekstra overtøj, sengetøj og alt det andet, man ikke lige har brug for hver eneste dag. Du kan således købe mange fine sengestel, hvor der er indbygget opbevaring nedenunder. Derudover kan du også selv tænke i smarte løsninger, der passer til din personlige stil. I Boligmagasinet.dk’s artikel om indretning af kollegieværelser kan man eksempelvis se en seng, der er lavet af kommoder, hvilket er en helt anden måde at gøre det på. Vil du se denne seng og andre smarte indretninger til eksempelvis kollegieværelser, så læs mere om indretning af kollegieværelser her.

 

3) Køb ting i miniudgave

Selvom der er sparsomt med plads, ér der bare nogle ting, man ikke kan komme udenom. For eksempel er det tæt på umuligt at leve uden en ovn, og det er virkelig også træls at skulle undvære en opvaskemaskine. Med ting som disse gælder det dog heldigvis, at man kan finde dem i miniudgaver, som er tilpasset netop livet i en 1-værelses. Med disse miniudgaver af eksempelvis køkkenmaskiner, behøver du ikke at skulle undvære noget, og de behøver tilmed ikke at koste alverden.

Bor du således på kollegie eller i en anden form for SU-venlig (og dermed mindre) bolig, kan det altså være smart at vælge en miniovn fremfor en stor, almindelig ovn, som virkelig fylder meget i køkkenet. En mindre ovn kan lave lige så god mad, som en stor ovn kan, men den er yderst pladsbesparende. Det samme gælder en bordopvaskemaskine, som fylder noget nær en tredjedel af en opvaskemaskine i fuld størrelse. Det er desuden genialt, i og med at du nok ikke kan fylde en almindelig opvaskemaskine op, hvis du kun er dig selv, og der er altså flere gode grunde til at vælge denne løsning. Du kan læse en bordopvaskemaskine test, hvis du vil være sikker på at finde den helt perfekte løsning, som giver dig rent service uden at optage alt for meget plads i køkkenet.

 

4) Sørg for lys og luft

Udover at du selvfølgelig kan sortere og smide ud, opbevare dine ting på smarte måder og investere i sager, der ikke fylder så meget, kan du altså også manipulere dig til en større bolig. Det gør du blandt andet ved at sørge for at holde dit hjem lyst og indbydende og skabe masser af luft omkring dig.

Det er derfor altid en god idé at holde sig til hvide vægge, og selvom man naturligvis skal hænge billeder eller plakater op rundt omkring, skal man altså passe på med, at det ikke bliver for meget. Er der fuldstændig plastret til i hele huset, kommer det hurtigt til at virke, som om din bolig er mindre, end den egentlig er, så udvælg dine vægdekorationer med omhu.

En vægdekoration, som til gengæld kan bidrage positivt til størrelsesfornemmelsen i rummet, er et spejl. Et spejl åbner nemlig rummet op ved, at det snyder ens hjerne til at tro, at der er mere plads, end der i virkeligheden er. Det er et simpelt synsbedrag, og det kan du altså bruge til din fordel, når du skal indrette din lille bolig.

Derudover gælder det generelt om at sørge for masser af lys og luft. Den sidste del skal ikke forstås på den måde, at du skal sørge for at lufte ekstrameget ud (selvom det naturligvis også er en god idé), men derimod på den måde, at du skal sørge for, at der er luft omkring tingene i din bolig. Du skal derfor helst undgå at proppe alt for mange møbler ind i ét rum, og du skal derudover gerne gå efter møbler, der virker ”lette”. Det vil sige, at store, massive chesterfieldsofaer og overdådige reoler i mahogni nok lige skal vente, til du har lidt mere plads at gøre med, hvorved de også vil komme langt mere til deres ret.


Udgivet

i

af

Tags: