At skrive en bacheloropgave eller et speciale er en ordentlig mundfuld for de fleste. Forud for selve skriveprocessen ligger et langt og sejt forløb med både emneafklaring, afgræsning af undersøgelsesfelt og metode, teori- og empiriindsamling, databearbejdning og -analyse og meget mere. Det kan derfor forekomme meget uoverskueligt overhovedet at skulle påbegynde opgaveprocessen. Hvor skal man begynde, og hvor skal det hele ende? I dette indlæg giver vi dig 6 hurtige råd til, hvordan du griber din opgave an og kommer helskinnet igennem hele processen – med et godt resultat.
#1 Start med en (indre) forventningsafstemning
Godt begyndt er som bekendt halvt færdigt. Derfor er det alfa og omega, at du får skudt opgaveprocessen ordentligt i gang, og her gælder det om at have dig selv med fra starten. Indled din opgaveproces med at kigge indad og sitl dig selv en række afklarende spørgsmål. Hvilke forventninger har du til din opgave? Hvilke ambitioner har du i forhold til slutresultat? Hvordan ønsker du ideelt set, at forløbet skal se ud? Hvor ser du dine potentielle svagheder og udfordringer såvel som styrker i processen? En række spørgsmål, der er med til at etablere en forventningsafstemning – både med dig selv med og din vejeleder. På denne måde er du sikret ikke at blive skuffet eller komme fra land på den forkerte måde.
#2 Lav en udførlig procesplan
Struktur, struktur og atter struktur. En god opgaveproces er en velstruktureret proces. Noget af det første, du bør prioritere, er derfor at sætte dig ned og bruge tid på at sktisere de overordnede linjer for dit forløb – altså udforme en proces- og tidsplan. En sådan plan indeholder opgavens vigtigste delmål og deadlines, så du hele tiden har overblik over og styr på, hvornår hvad skal være færdigt, og så du er sikker på at kunne levere til tiden. Samtidig giver det dig mulighed for at forebygge eventuelle udfordringer i løbet af processen ved så at sige at planlægge dig ud af problemerne. Det gælder om at allokere ekstra tid til de tunge opgaver og dermed være på forkant.
#3 Få hjælp til transskribering
Langt de fleste opgaver kræver en form for empirisk korpus, som selve analyse- og skrivearbejdet kan udformes på baggrund af – for eksempel interviews, observationer og lignende. For at kunne operationalisere dine data til analytiske pointer er det nødvendigt at få styr på databearbejdningen. Det kan være en ekstremt langsommelig og omfattende proces, særligt hvis du står med flere timers lydfiler fra dine interviews, som skal omsættes fra tale til skrift. Transskribering er en alvorlig tidsrøver, og derfor kan du med fordel søge hjælp til at transskribere fra et bureau, der udbyder denne service. Her kan du ofte for få penge få hurtig og effektiv hjælp, og hvis du er heldig, kan du visse steder nyde godt af favorable studierabatter – eksempelvis 20% af prisen hos TEXTA, der hjælper studerende med at transskribere.
#4 Få et eksternt blik på opgaven
Det fjerde råd kan gøres meget kort: Orienter dig i din omgangskreds og find en eller to pålidelige personer, som kan give et eksternt blik på din opgave. Det kan både være i forhold til det faglige indhold og korrekturlæsning. Søg også gerne sparring hos andre i løbet af processen. Det kan være meget værdifuldt at have nogle at diskutere og vende synspunkter med, så opgaven ikke ender med at blive for ensporet.
#5 Hold dine pauser
En bachelor- eller specialeproces strækker sig over flere måneder, og du kan ikke køre derudad med 120 km/t hele tiden. I så fald ender du hurtigt med at tabe pusten og bryde sammen. Hjernen og kroppen har brug for pauser. Planlæg dine pauser som en del af din dagsplan, så du rent faktisk kan holde fri fra arbejdsprocessen med god samvittighed. På den måde kan du komme tilbage til arbejdet med fornyet energi.
#6 Husk at backe up – løbende
Hvad er det værste, der kan ske? At du mister din opgave under skriveprocessen. Det er altid nemt at være bagklog, når skaden først er sket, men det hjælper dig ikke i selve situationen. Det gør en back up til gengæld. Det handler ultimativt om at forebygge skrækscenariet ved at backe up – løbende igennem hele processen. Gem både på en ekstern harddisk, upload det på Dropbox eller i skyen og send det til din e-mail. Jo flere steder, du opbevarer opgaven, desto mere sikker er du på aldrig at miste den.
God fornøjelse med opgaven – og held og lykke!